LIDÉ V DOMĚ

Komu pomáháme

1. Lidé se zdravotním postižením od věku tří let se specifickou potřebou v komunikaci nebo ti, kteří potřebují pomoc při rozvoji či udržení osobních a sociálních schopností a dovedností pro překonávání bariér skrze technologie (zdravotní postižení je takového charakteru, že neumožňuje nebo komplikuje běžné užívání PC).
  2. Senioři, kteří jsou ohrožení sociálním vyloučením nebo potřebují podporu osobních a sociálních schopností a dovedností v oblasti překonávání bariér skrze technologie.

SASL nezjišťuje u žádného klienta informace o národnosti, náboženském přesvědčení, sexuální orientaci apod. Služba je otevřena všem.

Našim klientům nabízíme tyto služby

Alternativní ovládání počítače/ asistivní technologie

• nácvik používání elektronických, digitálních a technických pomůcek tzv. asistivních technologií
  • představení možností komunikace pomocí počítače ovládaného pohybem očí nebo pohybem úst
  • využití speciálních pomůcek a programů pro komunikaci

Tablety – od her ke komunikaci

• nácvik komunikace prostřednictví tabletu
  • tablet plný aplikací zaměřených na rozvoj slovní zásoby, komunikace, kognitivních funkcí, jemné motoriky ad. k bezplatnému zapůjčení a vyzkoušení

Digi klub pro seniory

• skupinové anebo individuální školení v ovládání chytrých zařízení (např. tabletu, chytrých telefonů, PC a jiné)
  • sdílení, tipy a hodnocení užitečných aplikací
  • bezpečná komunikace online / digitální vzdělávání (př. Bezpečnost na internetu)

Reminiscence

• skupinové nebo individuální vzpomínání pro seniory
  • rozvoj či udržování schopností a dovedností člověka
  • Čerpání síly z vlastního životního příběhu
  • Podpora komunikace, smysluplné trávení volného času, navazování nových vztahů, zapojení do komunity / společenství

Pomoc při uplatňování práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí

• pomoc při žádosti o příspěvek na nákup zvláštní pomůcky
  • pomoc při hledání vhodných institucí a odborníků
  • pomoc při hledání vhodné pomůcky ke komunikaci či bezbariérovému ovládání počítače, podpora při nácviku používání pomůcky
  • možnost zapůjčení pomůcky na dva měsíce zdarma
  • Nabídkou svých služeb se snažíme zajišťovat lidem se zdravotním postižením a seniorům rovné příležitosti k uplatnění ve společnosti a snižovat tak negativní důsledky, které z postižení či znevýhodnění vyplývají.

Služby poskytujeme v souladu se zákonem č. 108/2006 Sb., o sociálních službách a řídíme se Etickým kodexem sociálních pracovníků České republiky, Etickým kodexem DČCE a Řádem diakonické práce.

Jak může pomoc vypadat

Jak pracujeme?

• U lidí, kteří mají problémy ovládat počítač běžným způsobem, pomůžeme najít alternativní cestu (speciální myši, klávesnice, ovládání PC očima, ústy). Pomůcku můžeme zapůjčit k vyzkoušení zdarma, příp. můžeme pomoci i se získáním pomůcky.
  • U lidí, kteří mají problémy s komunikací (schopnost vyjádření potřeb, porozumění řeči, částečná konverzace) můžeme najít vhodné pomůcky, které pomůžou k překonání bariér v komunikaci se svým okolím. Pomůcky můžeme následně individuálně přizpůsobit a zapůjčit.
  • Pro lidi s postižením můžeme připravit individuální nebo skupinové sezení, jedno nebo více setkání, kde stanovíme a naplánujeme vhodné kroky, které povedou k řešení jejich problémů:
    • Definujeme vhodné řešení.
    • Nalezneme vhodnou pomůcku pro jejich omezení.
    • Seznámíme s fungováním pomůcky, individuálně upravíme.
    • Naučíme ovládat pomůcku a další příslušenství.
    • Umožníme praktický nácvik komunikace.

Jak může vypadat spolupráce s organizacemi?

Ve vaší organizaci nebo na vašem rekondičním pobytu můžeme představit zaměstnanců i klientům, co nabízíme a s jakými pomůckami pracujeme. Sami pak zvolíte co je pro vás vhodné.